NoiseTrap® Blox - een nieuwe oplossing voor de aanpak van laagfrequent geluid (deel 3)

In de vorige artikelen van deze reeks werd de conceptontwikkeling van de NoiseTrap® Blox beschreven. In dit laatste artikel beschrijven we hoe het concept is vertaald naar een in massa te produceren product.

Luke Chalmers
Engineering Director at Merford UK

Kunststof

Nadat de experimentele tests de simulaties en de voordelen van het concept bevestigen, konden we starten met de laatste fase: verdere ontwikkeling van het prototype tot een functioneel product. We besloten NoiseTrap® Blox te laten produceren in kunststof, door middel van een spuitgietproces. Het product is volledig recyclebaar en kan ook uit plastic afval worden geproduceerd. Om het product geschikt te maken voor het spuitgietproces, werden nog enkele aanpassingen aan het ontwerp gedaan. Bijvoorbeeld de toevoeging van een functionaliteit waarmee de elementen eenvoudig aan elkaar bevestigd en gemonteerd kunnen worden.

Maakbaarheid

Het spuitgietbedrijf werd actief in het ontwerpproces betrokken. Tijdens de fase waarin het ontwerp werd verfijnd, beoordeelde het bedrijf de concepten op maakbaarheid. De samenwerking resulteerde in een product met de hoogst haalbare akoestische prestaties, minimale productiekosten en maximaal installatiegemak. Aan de oorspronkelijke opdracht - realisatie van een klein, lichtgewicht alternatief voor akoestische roosters met extreem goede prestaties in de lage frequenties en voldoende ruimte voor vrije luchtstroomen - is met NoiseTrap® Blox voldaan. Op het gebied van transmissieverlies waren de resultaten hoger dan elk ander rooster dat werd getest in het lage frequentiebereik (zie het vorige artikel in deze reeks). Daarbij bleek de luchtstroom vergelijkbaar met roosters met vergelijkbare diepten. Het product is van plastic en daarmee bijzonder licht van gewicht. NoiseTrap® Blox breekt radicaal met het principe van de conventionele massawet: om optimale dempingsprestaties te realiseren, is een hoge massa geen vereiste.

Marktlancering

Na een intensieve periode van ontwikkeling is NoiseTrap® Blox klaar voor lancering in de markt. Momenteel worden verschillende al eerder gestarte pilotprojecten uitgevoerd. Vanaf april 2021 heeft Merford het product op voorraad. Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden!