Geluid van installaties wordt tot een minimum beperkt bij Bloemendaals zorgcentrum Wildhoef

Verpleeghuis Wildhoef in Bloemendaal is twee jaar geleden grotendeels gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw en modern gebouw. Wildhoef is onderdeel van Pro-Senectute, dat negen woon- en zorglocaties heeft in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Met de nieuwbouw werd een nieuwe functie aan het pand toegevoegd: in de zuidelijke, vier verdiepingen tellende vleugel zijn appartementen gevestigd waar ouderen met een lichte zorgvraag zelfstandig kunnen wonen. In het bosrijke gebied, op een steenworp afstand van de Bloemendaalse duinen, gelden strenge geluidseisen. Merford trof in goede samenwerking met Klaver Klimaattechniek en de eindgebruiker verschillende maatregelen om het geluidsniveau naar het beoogde niveau te brengen.

  • Klaver Klimaattechniek
  • Bouw, Installatiebedrijven

Verpleeghuis en service-appartementen

Ruime appartementen met uitzicht op het bos, een restaurant om de hoek, en zorghulp in hetzelfde gebouw. De wachtlijst voor de appartementen in Wildstaete, de vleugel die is ingericht voor zelfstandige bewoning, is begrijpelijkerwijs lang. Wildstaete beschikt over 49 service-appartementen, variërend in oppervlakte van 74 tot 110 vierkante meter. Verpleeghuis Wildhoef is in de andere vleugel gevestigd, die drie verdiepingen telt. Hier wonen ouderen die dementerend zijn en intensieve zorg nodig hebben. De entreehal beschikt over een restaurant en biedt bewoners en bezoekers de toegang tot beide vleugels.

 

Geluidsdempers en -schermen

Het aardgasvrije gebouw maakt gebruik van warmte-koudeopslag om alle ruimtes in zowel de winter als zomer van een aangename temperatuur te kunnen voorzien. Een deel van het ventilatiesysteem is op de platte daken van het gebouw geplaatst. Om te voorkomen dat het geluidsniveau van het klimaatsysteem boven het kritische niveau zou liggen, werd de hulp van Merford ingeroepen. In opdracht van Klaver Klimaattechniek en Bot Bouw bogen wij ons over de situatie en werd de akoestische aanpak uitgetekend. Door toepassing van geluidsdempers en -schermen kon een aanzienlijke geluidsreductie worden gerealiseerd. Martin Korf, projectleider van Klaver Klimaattechniek: ‘Merford heeft het project vanaf het begin naar zich toe getrokken en eigen gemaakt, als volwaardig partner in het bouwteam. De werkzaamheden zijn conform het rapport van de akoestisch adviseur uitgevoerd. Merford voerde geluidsmetingen uit en zo weten we dat de voorgeschreven geluidswaarden werden gehaald.’

 

'Merford heeft het project vanaf het begin naar zich toe getrokken en eigen gemaakt, als volwaardig partner in het bouwteam.'

 

Ronde hoeken

De schermen moesten vanaf grondniveau het zicht op de installaties wegnemen. Een groot deel van de wanden heeft daarnaast een geluidsisolerende functie. In het ontwerp van de schermen ging de aandacht van het engineeringsteam van Merford Noise Control niet enkel naar de akoestiek. Ook het uiterlijk was een belangrijke factor. De beoogde positie van de panelen vroeg om een doordachte esthetische benadering; gebouw en wanden moeten in vormtaal hand in hand gaan. In goed overleg met de architect van het pand werd tot een aantal ingrepen aan ons SKS-scherm besloten. Zo werden de panelen voorzien van een laklaag in zwart, een afgewogen afwerking die goed samengaat met de kleuren van het gebouw. Van harde hoeken is daarnaast geen sprake. In aansluiting met de architectuur van het gebouw vormen de samengestelde panelen een ronde hoek. Projectleider Korf van Klaver Klimaattechniek is tevreden: ‘Zowel opdrachtgever, als de bouwkundig aannemer en Klaver zijn ook esthetisch tevreden over het eindresultaat. En in het algemeen hebben wij de benadering van de werkzaamheden van Merford als pragmatisch en professioneel ervaren.’