Onze site is geoptimaliseerd voor nieuwere browsers. Wij adviseren u om te upgraden naar een
nieuwere versie van Internet Explorer, Firefox of Chrome.

Nieuws
    Cases
      Downloads
        Producten
          Zoeksuggesties
            Theater De Kom

            Nieuwegeins theater De Kom

            In 2009 is gestart met de nieuwbouw van theater en kunstencentrum De Kom in Nieuwegein. In september 2012 is de uitvoering van dit direct aan het Stadsplein gelegen indrukwekkende pand afgerond en is het multifunctionele gebouw geopend. Het project bestond uit de realisatie van een ondergrondse en bovengrondse parkeergarage, twee theaterzalen en een kunstencentrum dat ruimte biedt aan verschillende creatieve disciplines. Merford Special Doors leverde verschillende trafodeuren, brandwerende en geluidsisolerende deuren en een insteekwerende roosterpui voor dit project.

            Parkeergarage
            De ontwikkeling van de bovengrondse parkeergarage was een project op zich. Het is niet alleen qua bouw maar nadrukkelijk ook qua exploitatie de eerste CO2-neutrale parkeergarage van Europa en ademt een volledig andere sfeer uit dan men van de meeste Nederlandse parkeergarages gewend is. De groene led-verlichting en het gebruik van een bamboe-vormig hekwerk aan de zij- en achterkant dragen bij aan deze sfeerbeleving. Aan de pleinkant van de zeven lagen tellende parkeergarage is een vier meter brede ontsluitingszone ontworpen met bamboe in bakken. In dit ‘verticaal park' bevinden zich de liften en de trap.De parkeergarage geeft geen directe toegang tot het theater, zodat mensen via het Stadsplein het theater betreden en op die manier het centrum ervaren zoals het bedoeld is. Voor de ventilatie van de parkeergarage leverde Merford een insteekwerende roostergevel type HNP met daarin geïntegreerd roosterdeuren voor toegang tot de technische ruimten. Tevens leverde Merford de deuren voor toegang tot de parkeergarage.

            Theater en kunstencentrum
            Theater De Kom bestaat uit twee theaterzalen. Een grote zaal met een capaciteit van 650 zitplaatsen en een kleine zaal met 200 zitplaatsen. De kleine zaal beschikt over een inklapbaar podium, waardoor deze zaal voor velerlei gelegenheden inzetbaar is. Het gebouw bevat 3 foyers en een theaterrestaurant dat uitzicht biedt op het Stadsplein.

            Het nieuwe Kunstcentrum beslaat 1800 m² en bevindt zich boven de theaterzalen. Aan alle disciplines - zowel toneel, als muziek, dans, etc. - wordt een eigen ruimte geboden die toegerust is met een voor de afdeling effectieve inrichting. Doordat al deze ruimtes dicht bij elkaar liggen, bestaat de eenvoudige mogelijkheid tot interactie tussen de verschillende disciplines. Het kunstencentrum beschikt daarnaast over een eigen foyer met intieme wacht- en trefpunten.

            Voor een aantal zalen en ruimten van dit theater heeft Merford toegangs- en vluchtdeuren geleverd. Zo werd een aantal met hout bekleedde, gebogen deuren in een geluidsisolerende uitvoering in de sluizen van de zalen geplaatst. Een uniek stukje maatwerk! Voor de oefenruimte op de bovenverdieping zijn twee (60 minuten) brandwerende schuifdeuren met daarin een loopdeur geplaatst.  Om geluidoverlast van de technische ruimte nabij het podium te voorkomen is deze voorzien van dubbelvleugelige geluidsisolerende brandwerende MF51-deuren. De laad- en losruimten op beide verdiepingen van het theater hebben akoestische schuifdeuren met daarin een loopdeur. Deze inpandige deuren hebben een geluidsisolatie van circa 50 dB.