Nieuws
    Cases
      Downloads
        Producten
          Zoeksuggesties
            The Student Hotel Maastricht

            Industrieel Eiffelgebouw in Maastricht getransformeerd naar hotel

            Student Hotel Maastricht 2
            Student Hotel Maastricht 5
            Student Hotel Maastricht 8
            Student Hotel Maastricht 9
            Student Hotel Maastricht 10
            Student Hotel Maastricht 13
            Student Hotel Maastricht 14
            Student Hotel Maastricht 18
            Student Hotel Maastricht 25
            Student Hotel Maastricht 26

            Het oude, monumentale fabrieksgebouw van sanitairfabrikant Sphinx in Maastricht is getransformeerd in een complex voor wonen, werken, detailhandel en horeca. In het gebouw is een nieuwe vestiging van The Student Hotel gerealiseerd, die het grootste deel van het gebouw opvult. Merford heeft voor het hele hotel de profielstalen binnenpuien geleverd en gemonteerd. Een uitdagende klus vanwege de maatafwijkingen en strakke planning.

            Aannemer BAM Bouw en Techniek is in 2016 gestart met de transformatie van het historische Eiffelgebouw waarin van 1928 tot 2006 de sanitairfabriek van Sphinx gevestigd was. Het gebouw maakt deel uit van een gebied dat door de gemeente wordt herontwikkeld tot een bruisende moderne stadswijk met een belangrijke culturele functie en een nieuwe naam: Het Sphinxkwartier. In het zeven verdiepingen tellende en 180 meter lange Eiffelgebouw worden naast een vestiging van The Student Hotel ook loftwoningen en kantoren ondergebracht. In de plint komen ruimten voor detailhandel en horeca.

            Monumentaal en transparant
            Architectenbureau Braaksma & Roos tekende voor de transformatie van het casco van het rijksmonument. Zij stonden voor de uitdagende opdracht om het gebouw, dat op dat moment in zeer slechte bouwkundige staat verkeerde, aantrekkelijk, toegankelijk en duurzaam te maken voor dynamisch en flexibel gebruik in de toekomst. Daarnaast diende waardevolle elementen in het interieur van het Eiffelgebouw vanwege de monumentale status behouden te blijven. Vroeger was de plint van het Eiffelgebouw verbonden met de omliggende sanitair-ovens. Voor het nieuwe gebruik is de plint voorzien van hoge glazen puien waardoor het gebouw een bijzondere transparantie naar de omgeving krijgt. Een publieke doorgang op de begane grond faciliteert een sterke verbinding tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijk. Op het dak van het gebouw wordt een omvangrijke skybar gerealiseerd die een indrukwekkend uitzicht over de hele stad biedt.

            Bekijk hier een video waarin Olivier Graeven van Architectenbureau Braaksma & Roos het ontwerp toelicht:

            Transformatie naar hotel
            De transformatie met behoud van het historische karakter bracht ook de nodige uitdagingen voor aannemer BAM Bouw en Techniek. De werkzaamheden bestonden enerzijds uit de cascorestauratie van het totale gebouw in opdracht van WOM Belvédère, en anderzijds uit het realiseren van de 378 kamers en hotelfaciliteiten, in opdracht van The Student Hotel. Richard Klijnen, Senior Projectleider bij BAM, vertelt: “Omdat er acht decennia geleden andere bouwtoleranties golden en de werking zijn invloed op het gebouw heeft gehad, was veel wat recht leek eigenlijk scheef. Ook waren diverse details anders dan op de oorspronkelijke tekeningen. Door het toepassen van moderne materialen en onderdelen in een pand met veel afwijkingen is uiteindelijk alles maatwerk geworden.” (Bron: Stedenbouw) Dat laatste kan Yorick Zwanenburg van Merford beamen: “Omdat niets recht was hebben we alles zelf nauwkeurig ingemeten, vervolgens zijn onze engineers aan de slag gegaan om alles uit te tekenen rekening houdend met alle oneffenheden.”

            Stalen binnenpuien
            Ook aan de binnenzijde van het hotel staat transparantie centraal. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van glazen puien voor de diverse ruimten die aansluiten op de gemeenschappelijke ruimten en gangen. Hierdoor blijft het historische karakter overal zichtbaar. De keuze voor stalen Jansen profielen voor de binnenpuien sluit aan bij de oude stijl en het beton van het gebouw. Merford kwam bij BAM in beeld voor het leveren van de stalen binnenpuien naar aanleiding van de aanvraag voor een ander bouwdeel, de skylobby. “Door het meedenken en advies dat we daar hebben gegeven kwamen we ook in beeld voor de binnenpuien die we uiteindelijk gegund hebben gekregen. Omdat we laat in het traject voor dit bouwdeel instapten was naast het maatwerk de grootste uitdaging om alles op tijd gerealiseerd te krijgen”, zegt Zwanenburg. “Als projectorganisatie hebben we veel ervaring met de aanpak van dergelijke projecten. We regelen dan ook alles, van inmeten tot de levering en montage. Voor de aannemer nemen we alles uit handen. Hierbij is een goede projectaanpak en fasering belangrijk. Voor dit project hebben we een plan van aanpak gemaakt waarbij we hebben gekeken wat het meest efficiënt is voor de klant. Dit heeft ertoe geleid dat we voor de uitbreiding van de Muziekgieterij, een poppodium in de naastgelegen Timmerfabriek, de geluidsisolerende deuren en stalen puien hebben mogen leveren.”

            The Student Hotel
            The Student Hotel vormt een hybride plek waar studenten, bewoners, toeristen, zakenreizigers en young professionals ruimtes delen, elkaar ontmoeten en inspireren. Het hotel combineert eigentijds design en hoogwaardige hotelfaciliteiten met kwalitatieve short- en longstay faciliteiten. Onder andere een gym, bar-restaurant, bibliotheek, wasserette, fietsenverhuur, lounges, workshopruimtes en werk- en studieplekken maken deel uit van The Student Hotel. Letterlijk hoogtepunt van The Student Hotel Maastricht is de skybar met een indrukwekkend uitzicht over het oude stadscentrum. In het interieur van The Student Hotel wordt veelvuldig geknipoogd naar het bijzondere verleden van het gebouw. Zo worden bezoekers bij binnenkomst verwelkomt door twee enorme sfinxen, hangen er vintage toiletpotten aan de muur in de kleurrijke lobby en is het ‘echte’ sanitair uiteraard ook van de hand van de voormalige ‘bewoners’. (Bron: BAM Bouw en Techniek)