Nieuws
    Cases
      Downloads
        Producten
          Zoeksuggesties
            St. Nicolaas Lyceum

            Stiller St. Nicolaaslyceum met bijna 40.000 baffles

            In 2012 betrokken leerlingen en medewerkers van het Amsterdamse St. Nicolaaslyceum het nieuwe schoolpand. Dit gebouw werd, op advies van Merford in overeenstemming met architectenbureau DP6, vrijwel volledig voorzien van witte cilindrische baffles aan het plafond. De elementen zorgen voor een eenduidige maar originele uitstraling en een goede akoestiek door het hele gebouw.

            Het St. Nicolaaslyceum is een echte Amsterdamse school voor havo, atheneum en gymnasium. De school telt ruim 1000 leerlingen en meer dan 100 medewerkers. In 2013 bestond het St. Nicolaas Lyceum 65 jaar.

            Het oude gebouw van deze school voldeed niet langer aan de eisen van de moderne tijd. Het gebouw was doorleefd, onpraktisch en duur in het onderhoud. In 2006 werd besloten dat er een nieuwe school zou komen en wel op een steenworp afstand van de oude plek. Hiervoor moest de Christus' Geboortekerk op de hoek van de Prinses Irenestraat en de Beethovenstraat wijken.

            In 2010 start uiteindelijk de bouw. Eind 2012 heeft de school het nieuwe gebouw aan het Beethovenplein betrokken. Bij de officiële opening maakten onder andere oud-leerling en toptrainer Louis van Gaal, voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen en de dichter des Vaderlands Ramsey Nasr hun opwachting.

            Ontwerp en akoestiek
            Het centrale atrium, dat zich uitstrekt over vijf verdiepingen, vormt het hart van het St. Nicolaaslyceum. Het verbindt alle ruimten met elkaar en zorgt voor licht, lucht, overzichtelijkheid en leesbaarheid.

            Het ontwerp van het atrium en de (tribune)trap bieden multifunctionele mogelijkheden voor pauze, theater etc. De centrale trap slingert zich vanaf de eikenhouten tribunetrap om de hal heen naar boven. Vanaf de verdiepingen is daardoor telkens zicht op de centrale hal.

            Het gebouw biedt een grote diversiteit aan werk- en leerplekken en een sporthal. De constructie en installaties van het gebouw zijn duidelijk zichtbaar en een interactief paneel toont de duurzaamheid van de school. Voor de verwarming van het gebouw wordt onder andere gebruik gemaakt van betonkernactivering in de vloeren.

            Al in een vroegtijdig stadium is de ontwerper van het gebouw, architectenbureau DP6, gaan nadenken over de akoestiek van de diverse ruimten. Bij Merford werd in 2008 het verzoek neergelegd mee te denken over een totaal ander concept voor plafondabsorptie in een school. Het oog van de architect was daarbij gevallen op Flamex Cilinder baffles die als een soort stalactieten aan het plafond moesten komen. In het proces adviseerde Merford over ideale maatvoering (minimaal snijverlies) binnen het concept van DP6 en werd uiteindelijk door twee partijen, LBP Sight & DGMR, gerekend aan het akoestische resultaat. Merford heeft gedurende dit proces ook twee proeven uitgevoerd om deze theoretische berekeningen in de praktijk te toetsen en tevens de uiteindelijke gebruiker te tonen hoe het eindresultaat eruit zou komen te zien. Aan de hand hiervan werden de definitieve maatvoering en het aantal baffles bepaald.

            In 2012 vonden in een periode van zes maanden meerdere leveringen plaats voor bijna 40.000 Flamex Cilinder baffles in 3 verschillende maten. Middels een mal werd een van te voren berekend maar willekeurig ogend patroon uitgezet op het plafond waaraan de baffles gemonteerd werden met Iso Safeglue lijm. Deze lijm werkt niet alleen schoon en snel, maar zorgt ook voor de gevraagde hechtingsgarantie.

            In vrijwel alle ruimten, van restaurant en mediatheek tot gangen en lokalen, werd het plafond voorzien van de witte cilinder baffles. Dit geeft het gebouw een origineel en modern uiterlijk met eenduidige akoestische voorzieningen waarin het prettig werken en verblijven is.