Nieuws
    Cases
      Downloads
        Producten
          Zoeksuggesties
            Musis Sacrum Arnhem

            Architectonisch afgewerkte deuren voor vernieuwd concertgebouw Musis Sacrum

            Musis Arnhem 01Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 04Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 05Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 06Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 07Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 09Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 12Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 14Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 19Lowresfotobartvhoek
            Musis Arnhem 41Lowresfotobartvhoek

            Na een grondige verbouwing en renovatie is concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem begin 2018 geopend door Koningin Máxima. De nieuwbouw biedt niet alleen meer ruimte maar sluit ook aan op het monumentale deel en de parkachtige omgeving. Door toepassing van een enorme glazen schuifpui is zelfs een openluchtconcert mogelijk. Belangrijke aandachtspunten waren de akoestiek en brandveiligheid van het gebouw. Merford werd betrokken voor advies, ontwerp en levering van akoestische en brandwerende deuren.

            Voor de renovatie van het uit 1847 stammende monumentale gebouw, dat in de tussentijd diverse keren verbouwd is geweest, tekende van Dongen-Koschuch Architects and Planners. Het project betrof de renovatie van de historische Muzenzaal en nieuwbouw van de Parkzaal. Het bestaande en nieuwe deel zijn verbonden via een gemeenschappelijke plint. 

            Multifunctionele Parkzaal
            Naast inpassing van het gebouw in de omgeving was het interieur van de Parkzaal een belangrijk aandachtspunt. In deze multifunctionele zaal moet namelijk een breed scala aan voorstellingen, van klassiek tot pop, kunnen plaatsvinden. Dit vraagt om een variabele akoestiek en de inrichting en afwerking van de ruimte zijn daarbij cruciaal. Het ‘lean’ design- en buildteam heeft daarom diverse tests uitgevoerd en een 1:10 schaalmodel laten bouwen van de hele zaal. Vanwege de korte tijd van gunning tot uitvoering voerde het team wekelijks overleg met Merford als een van de partners.

            Akoestische deuren
            De Parkzaal is voorzien van een houten wandafwerking en akoestische deuren in een architectonische afwerking. Om tegemoet te komen aan de akoestische en architectonische randvoorwaarden, aangevuld met een brandwerende eis op bepaalde locaties, heeft Merford Special Doors in het voortraject een mock-up gemaakt van een prototype. “Het prototype is niet alleen op de prestatie-eisen getoetst, opgesteld door Peutz, maar ook op de vormgeving,” zegt Bob Damen van Merford. “In totaal hebben we zo’n honderd deurbladen geleverd, voorzien van unieke bekledingen in onder meer hout en zelfs messing. De deuren ter plaatse van de Parkzaal zijn bekleed met dezelfde houten afwerking als de wanden in de zaal en maken ook deel uit van het totale akoestische pakket. Dat bracht natuurlijk wel de nodige aanpassingen met zich mee; het gaat immers om dikke pakketten waarop we zowel de kozijnen als scharnieren hebben uitgelegd."

            Nagalmtijd
            Een ander aspect waar Merford rekening mee diende te houden, was de beweegbare vloer. Damen: “Akoestisch gaat men in de Parkzaal zover dat de vloer in hoogte verstelbaar is om de nagalmtijd te kunnen beïnvloeden. Dat betekende dat diverse akoestische deuren in hoogte gedeeld moeten kunnen worden. Het onderste deel van ongeveer 50 centimeter hoogte kan losgekoppeld worden van het bovenste deel van de deur om onafhankelijk van de stand van de vloer toegang tot de zaal te behouden. Daarnaast hebben we nog een aantal brandwerende schuifdeuren geleverd voor de compartimentering van de foyer en hebben we ook de gerenoveerde Muzenzaal voorzien van akoestische deuren. Al met al een prachtig project voor ons met stuk voor stuk maatwerk producten.”

            Architectuurprijs Gulden Feniks
            Het geheel gerenoveerde concertgebouw Musis Sacrum te Arnhem heeft de felbegeerde architectuurprijs de NRP Gulden Feniks, in de categorie Renovatie, in de wacht gesleept. Renovatie is de categorie voor alle soorten gebouwen die na een renovatie weer een aantoonbare, duurzame toekomstwaarde hebben gekregen, met behoud van hun oorspronkelijke functie. 

            In mei won Musis ook al de tweejaarlijkse Heuvelinkprijs voor de beste Arnhemse nieuwbouw 2018 én de prijs voor het Gebouw van het jaar 2018 in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast was de nieuwe Parkzaal van Musis vlak na de ingebruikname genomineerd voor de ARC17 Detail Award en de Betonprijs 2017.

            Jury van de Gulden Feniks over Musis Sacrum
            'De fenomenale kwaliteit van dit project schuilt in de duurzame verbindingen die gemaakt zijn: tussen gebouw en stad, interieur en exterieur, oud en nieuw, waarbij twee totaal verschillende gebouwen als yin en yang in een compositie bij elkaar zijn gebracht'.