Nieuws
    Cases
      Downloads
        Producten
          Zoeksuggesties
            Amsterdam Centraal

            Geluid- en stofwerende eyecatcher in Amsterdam Centraal

            19123193 Merford
            19123178 Merford
            19123306 Merford
            19123268 Merford Min
            Impuls Amsterdam Centraal 03 C Roos Aldershoff Min

            Autoluw, overzichtelijk en waterrijk. De komende jaren transformeert het stationsgebied van Amsterdam naar een ruime en veilige entree met allure. In opdracht van de gemeente ontfermt aannemer Max Bögl zich over de centrumzijde van Amsterdam Centraal. Eén van de deelgebieden: de Cuyperstrap. Een nieuwe trap vanuit de hal van het station naar het metrostation eronder. Een klus waarbij de expertise van Merford op het gebied van akoestische isolatie hard nodig was.

            ‘Attentie beste reizigers, de Intercity naar Rotterdam vertrekt over vijf minuten vanaf perron één...’ Iedereen kent ze: de vertrouwde berichten van de stations-omroeper. Ze zijn van belang voor de reiziger en mogen niet overstemd worden door werkzaamheden. En die kans is reëel, aangezien de aannemer voor de Cuyperstrap de vloer open hakt en een doorgang van enkele meters diep graaft. Merford bouwde in opdracht van Max Bögl daarom een geluid- en stofwerende ‘doos’ middenin de hal van Amsterdam Centraal. ‘Een bijzonder project op een unieke locatie’, vindt projectleider van Merford Ronald van der Nagel. ‘Complex, maar ook een mooie uitdaging!’

            Brandwerend
            In de zoektocht naar een specialist op het gebied van akoestische isolatie, kwam Max Bögl uit bij Merford. ‘We merkten al snel dat Merford een serieuze partij is. Ze schakelen snel, denken mee en zijn heel oplossingsgericht’, schetst Douwe Bijlard, projectleider bij Max Bögl. ‘In de uitvoering, maar vooral ook in de voorbereiding.’ Douwe doelt daarbij onder andere op de eis van de brandweer dat de omkasting minimaal een uur brandwerend moet zijn. ‘We hebben hen die eis voorgelegd en zij kwamen met een oplossing.’ De geluidswerende SKS-panelen die Merford gebruikt zijn namelijk niet gecertificeerd op brandwerendheid. Voor dit project waren dan ook aanvullende maatregelen nodig. Ronald en zijn collega’s vonden een oplossing: ze voegden Promatec cementgebonden platen toe aan het ontwerp en onderbouwden de brandwerendheid in een officieel rapport voor de brandweer. Uiteindelijk werd deze oplossing goedgekeurd.

            Postzegel
            De brandwerendheid was één van de uitdagingen, verzekert Ronald: ‘Er waren een paar complexe factoren.’ De belastbaarheid van de vloer bijvoorbeeld. Die is beperkt in het monumentale station. De stalen constructie waaraan de geluidswerende panelen zijn bevestigd, rust daarom op steunpunten aan de zijkanten van de hal. ‘Specialistisch werk’, weet Ronald. ‘Voor die berekeningen, de bouw van het frame en de bovenloopkraan werkten we daarom samen met onderaannemers.’ In de voorbereiding dacht Merford ook mee over de vorm van de omkasting. ‘In geval van nood, moet iedereen snel de stationshal kunnen verlaten zonder daarbij tegen scherpe punten aan te lopen’, schetst Ronald. ‘Daarom heeft de omkasting afgeschuinde hoeken.’ In de uitvoering waren de grootste uitdagingen ruimte en tijd. ‘In een krappe ruimte werken zijn we wel gewend, maar dit is wel écht een postzegel. Er was bijvoorbeeld geen ruimte om materieel neer te zetten. Dat vereist een goede afstemming en veel flexibiliteit van de bouwers.’

            Visitekaartje
            Het is elke dag een komen en gaan van honderdduizenden reizigers op Amsterdam Centraal. Om hen zo min mogelijk te hinderen, mocht er alleen tussen 21:00u en 07:00u aan de omkasting gebouwd worden. ‘En ook het aantal transporten voor de aan- en afvoer was beperkt. Logistiek was het dus best een puzzel’, vindt Ronald. ‘Het waren lange nachten, maar in twee weken tijd hebben we wel met zijn allen de klus geklaard. Het is echt een visitekaartje.’ Mede door het gigantische lichtobject (ontworpen door Studio nvb) dat de omkasting aan het zicht onttrekt, is het een opvallend bouwwerk geworden. Maar nog belangrijker, de ‘doos’ doet waar hij voor gebouwd is: ‘We zijn gestart met onze werkzaamheden binnen de omkasting en wij horen daar de berichten van de speaker niet’, ervaart Douwe. ‘En buiten horen ze ons dus niet.’ De aannemer is dan ook zeer tevreden met het resultaat. En inmiddels weet hij dat Merford meer doet dan alleen geluidsisolatie. ‘Ook voor de deuren, luiken en doorvoeren van dit project deden we een uitvraag. Bij een dergelijke volgende uitdaging, weet ik Merford zeker weer te vinden!’